Minutian - Magical Thinking

Skrevet af Gert Beuse
04-03-2021
Magical Thinking er finske Minutians 3. udspil. Albummet har rødder i prog-rock genren og er meget varieret. På trods af de skæve, synkoperede rytmer og vanvittigt mange breaks, så er de fleste sange dog stadig iørefaldende og medrivende. Det er ikke letfordøjelig poprock, det her. Det kræver, at man giver sig tid til at lytte. Til gengæld får man fuld valuta for den tid, man investerer i sangene, for der er både kerner og godt med krummer i det her finskbrød.

Et godt eksempel er nummeret “Doublespeak”, hvor vi cirka midtvejs pludselig bevæger os over i en næsten elektronika-agtig genre, men uden at nummeret taber sit momentum. Dette skifte fik mig til at tænke på skotske Fish og nummeret ”Shadowplay”. Teksterne på albummet kredser om temaet angst i alle dens former. Et emne, der i høj grad må siges at være aktuelt.

Minutian består af sanger Mikko Heino, guitarist Jesper Johnson, sanger og guitarist Pekka Loponen, bassist Jouni Mikkola og trommeslager Antti Ruokola. Der er næppe nogen tvivl om, at de alle er sindssygt dygtige musikere, men sanger Mikko Heino har en lidt anonym stemme – og det er drøn ærgerlig. Her savner Minutian lidt mere kant og karakter. Hans stemme fungerer klart bedst i de lidt melankolske passager i numrene, hvor vokalharmonierne får lov til at fylde. Et godt eksempel på det er fx i albummets 1. single ”Suspicious Smiles”. Det er en sang, der er fyldt med smukke kor og et dystert groove.

Det ligger lige for at sammenligne Minutian med storebrødrene fra Dream Theater, men det ville være en forenkling, for de er mere end blot endnu en klon af amerikanerne. Flere steder er det melankolsk, dystert og smukt, og de flerstemmige vokaler bringer minder om Trees of Eternity og afdøde Aleah Starbridge. Lyden på guitarsoloen i ”Supersymmetry” minder om Tim Christensen på det seneste Dizzy-udspil og i det hele taget emmer albummet af kvalitet og godt håndværk.

Seneste single, albummets titelsang ”Magical Thinking”, har elektronika-elementer i indledningen sammen med tætpakkede staccato rock-trommer. Det fungerer ret fedt. Cirka midtvejs ændrer sangen karakter og her er der ting, der minder om både Linkin Park og U2. Vi kommer altså ret vidt omkring, men uden nogensinde at slippe prog-rock rødderne helt. Heldigvis.

Albummet Magical Thinking er velkomponeret og velspillet. Det er stemningsfyldt og tankevækkende og bestemt værd at bruge tid på. På trods af den lidt anonyme vokal er man godt underholdt gennem de godt 45 minutter albummet varer. Giv Minutian et lyt og et like, hvis du er til prog-rock genren. Det fortjener de så absolut.
 
Migical Thinking udkommer den 12. marts 2021 via Secret Entertainment.
 

Kategorier

Kommentarer

  • Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar