Damgaard-Krøyer-Tschicaja - Past Present

Skrevet af Gert Beuse
25-01-2021
Past Present -albummet er instrumental guitarbaseret rockmusik lavet af tre venner med en lang fælles historie bag sig.

Kasper Damgaard (guitar), Nils Krøyer (bas) og Allan Tschicaja (trommer) har hver især spillet i et hav af bands, som fx Pretty Maids, Cornerstone, Kingdome Come, Royal Hunt, Mike Tramp, B. Joe og Midnight Blues, og deres musikalske fortid fornægter sig heller ikke her.

I åbningsnummeret ”The Big Bang” hamrer maskinrummets bas og trommer derud af, men på intet tidspunkt bliver det monotont. Crash bækkenerne bliver flittigt luftet og det hele bobler af energi og spilleglæde. Man fornemmer den erfaring og historie, de tre musikere hver især slæber med ind i projektet her.

Balladen ”Solar Years” har en næsten blues-agtig kvalitet, og her får bassen lov til at fylde lidt mere i lydbilledet, hvilket klæder nummeret. Det lyder som et stykke musik, man vil nyde sent på aftenen over den sidste sjat rødvin, mens verdenssituationen vendes med vennerne. Langsommeligheden virker cool, og nummeret emmer samtidig af saft og kraft. Det er rock, der er modnet, det her. Samme fornemmelse får vi i ”Awkward Moment”, hvor vi næsten kan lugte cigaretrøgen hen over ølsjatterne i en sen nattetime, hvor lyset virker tåget, og hvor en svedig blues med en svingende bas lige akkurat kan redde dagen.

”Beat the clock” er et overskuds-agtigt up-tempo nummer, hvor man virkelig fornemmer musikernes spilleglæde. Det her er en fest, som man gerne vil med til.

Instrumentalmusik kan ind imellem godt føles som at være tilskuer til en virtuos´ masturbation på sit instrument. I en lukket boble holder man sin egen lille fest og begejstres over sit eget talent. Det er i reglen ret kedeligt at lytte til eller overvære.

I selskab med Kasper Damgaard, Nils Krøyer og Allan Tschicaja keder man sig derimod aldrig. Her inviteres vi indenfor, og selvom musikerne hver især er ekvilibrister på deres respektive instrumenter, så føles det aldrig som om, de bare spiller for sig selv. De spiller for at dele deres begejstring over musikken, over energien, nerven og de følelser, som summen af det hele giver os. De leger ganske vist, men det er nogle musikalske legebørn, som man gerne vil lave en legeaftale med.

Past Present er et modent, kompetent, instrumentalt rockalbum, som man ikke behøver at være guitarist for at værdsætte. Bandet fortæller selv, at optagelserne altid blev kombineret med god rødvin og rolig atmosfære, og det fornemmer man. Det er måske ikke den slags musik, der drøner ind på hitlisterne eller bliver skamspillet i radioen, men det emmer af kvalitet og langtidsholdbarhed. Albummet findes på de fleste online platforme, så giv det et lyt. Det fortjener det så ganske afgjort.
 
Past Present udkom i december 2020 via The Society.

Kategorier

Kommentarer

  • Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar