Rammstein - Untitled

Skrevet af Peter Letting
21-06-2019
Hvis det skulle være gået nogens næse forbi, så landede Rammstein et nyt album, efter 10 års tørke fra deres side. Albummet udkom 17/5-2019.

Jeg tror, Rammstein har brugt de sidste 10 års tørke, på at suge al næring der fandtes i deres nærhed, og samle kræfter til et nyt album og en stadionturne. Rammstein er efterhånden blevet så store, at der er bevågenhed på deres mindste træk, ikke mindst når de udgiver ny musik eller videoer.

Albummet rummer 11 numre og hvis man skal sige det pænt, så kan man godt genkende Rammstein, i deres vanlige univers af underlige, finurlige og tvetydige tekster med tilhørende bastante og militante industrial melodier.

Personligt var jeg ikke med på udgivelsesdagen af Deutschland, som var første single der blev frigivet, samtidig med den tilhørende video, men det var et stort tilløbsstykke på nettet da den landede. Musikken er bastant som vanligt, med iørefaldende tydelige tyske gloser fra Till, som er lige til at synge med på. Tvetydigheden i teksten er ikke til at tage fejl af, med mindre man er en militant tysk nynazist med en IQ mindre end en regnorms. Hyldesten til ”Deutschland” kan ligge på et lille sted, men det sted findes dog alligevel. Den tilhørende video er nok en af de længste og mest komplekse musikvideoer jeg har set, og produktionen er på højde med en Holllywood produktion. Ret imponerende.

Da Rammstein frigav anden single ”Radio”, foregik det med endnu et event, som fandt sted i Berlin. Videoen og musikken blev frigivet samtidig. Videoen blev vist på en mur, og planen var at tilskuerne selv skulle tage en transistorradio eller andet som kunne fange et radiosignal. Musikken blev nemlig kun spillet via en radiokanal fra Berlin, og det fik vist stemningen til at være ret autentisk. Meget opfindsomt. Selve nummeret er igen et ”hit” fra Rammstein, med de sædvanlige tunge guitarriff, heftige taktfaste rytmer og diverse keyboard melodi stemmer. Historien fortæller lidt om, hvordan det var at være ung dengang i DDR, hvor man ikke måtte lytte til udenlandsk propaganda og musik, men det gjorde de alligevel, når de kunne modtage radiosignaler.

Der blev sluppet 3 numre inden selve albummet landede i sin helhed, og jeg må igen blankt erkende at jeg åd både musikken og videoen til ”Ausländer” med hud og hår. Det er så gennemført lækkert, og ulækkert på samme tid, at man kun kan knuselske det. Ausländer rummer lidt flere ”pop” og melodi grand prix tricks, end de andre 2 numre, og jeg er helt sikker på, at havde Tyskland stillet til start med Ausländer i årets Eurovision Song Contest, så havde de vundet. Ausländer er ikke et popnummer, men det er heller ikke et metal nummer. Det er et Rammstein nummer, og det rammer helt vildt bredt, og det kan så meget. Og med videoen kørende, bliver man mindet om hvordan Rammstein igen og igen tager emner som er lidt betændte, vender dem i musikmøllen og smider dem lige tilbage i hovedet på det bedre borgerskab, i form af en gigantisk FUCK finger. Perfekt…

Da det samlede album blev frigivet, var min nysgerrighed vakt i en sådan grad at jeg med det samme satte skiven i rotation. Og min kone ville høre med, for hun kunne godt lide de 3 første udspil. Se det er noget helt nyt. Jeg har da introduceret min søde kone for Rammstein, i form af de obligatoriske ”Du Hast”, ”Keine Lust”, ”Engel” osv., men med det nye album er der nu skabt en helt ny interesse, og hun hører hele albummet igen og igen, helt frivilligt. Det siger mig at det nye album, kan andet og mere, end blot at være endnu et Rammstein album.

Jeg skulle lige høre hele albummet nogle gange, men jeg lyver nok ikke hvis jeg har hørt det 2-3 gg. dagligt siden det udkom. Det vokser bare og samtlige numre bliver bare bedre og bedre.

Jeg bliver dog nødt til at fremhæve et nummer som Puppe. En led og forfærdelig tekst, som kun Rammstein kan skrive dem, og som vel i virkeligheden KUN kan synges på tysk. Men en sød lille melodi, som er helt harmløs, indtil Till bider hovedet af ”Puppe”. Så går han da også HELT amok, som jeg ikke har hørt ham før. Der bliver krænget nogle følelser ud og det fungerer fantastisk. Jeg elsker det. Jeg kan dog ikke helt gennemskue hvilken betydning / tvetydig betydning teksten skal have, men syg er den … og det kan vel også være rigeligt…

Men efter at have hørt albummet ca. 200 gange 😊, så er mit yndlingsnummer nok Zeig Dich. Det nummer kan OGSÅ noget helt specielt, på en tung og bastant måde. Der bliver virkelig skruet på alle de tunge knapper og arven fra Industrial Metal har nok aldrig været tungere. Jeg kan høre det nummer igen og igen. Jeg elsker også nummeret pga. teksten og dens betydning, som jeg nok ikke behøver at analysere yderligere.

Og efter at have set koncerten i Telia Parken, hvor de nye numre naturligvis var på setlisten, er jeg bare endnu mere begejstret, og min indre Rammstein eufori vil nærmest ikke stoppe. Heldigvis findes der masser af Rammstein materiale derude, som jeg endnu ikke har dyrket, men det kommer jeg til

Jeg giver Rammstein og deres nye album 6 ud af 6. Det bliver sq ikke meget bedre
 
Untitled udkom 17. maj 2019 via Universal.
 
(6 ud af 6)
 
Besøg Rammstein på Facebook her

Kategorier

Kommentarer

  • Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar