Greenleaf – Rise Above the Meadow

Skrevet af Asger Felby Sørensen
20-02-2016
Svenske Greenleaf startede som et sideprojekt i år 2000, med medlemmer fra Dozer, Demon Cleaner og deres tidligere producer. Her 16 år og 5-6 album senere er det svært stadig at kalde det et sideprojekt. Rise Above the Meadow er det nyeste skud på rygerrockernes hampstamme.

Greenleaf spiller stoner rock med et klassisk rock tvist. Der bliver trukket tungt på deres 70er inspiration og de minder på mange måde om bands som Black Sabbath, The Doors og Deep Purple. De har selvfølgelig også lidt nyere bands at takke for deres sound. Det mest åbenlyse må være Dozer, som Greenleaf næsten føles som en afdæmpet kopi af... (hvorfor det er nødvendigt med to bands, der praktisk talt spiller det samme, for de to medlemmer som er i begge bands...? Ja, det har jeg lidt svært ved at forstå.) Men man hører også strejf af Unida og Kyuss på skiven.

Lyden på Rise Above the Meadow er som en poleret udgave af den lyd som stoner rocken er kendt for. Det hele lyder meget analogt og guitarerne har den distinkte fuzzede 70er lyd. Vokalen er varm og afrundet som kun rør kan levere og stortrommen får virkelig lov til at flyde ud og er ikke nær så komprimeret som man ellers hører idag. Havde det ikke været for den lidt mere raffinerede finish på lyden, ville jeg ha fundet min gamle batiktrøje frem.

Pladen starter med sangen ”A Million Fireflies”, som er et usædvanligt kedeligt åbningsnummer, selv for en stoner rock plade... Det fanger mig bare ikke, lige meget hvor mange gange jeg hører det. Der er det jo så heldigt, at der kommer en langt mere catchy sang bagefter. ”Funeral Pyre” har bare mere charme og mere power. Trommerne er mere løsslupne, der sker også lidt mere på spaden og vokalen er meget federe end på forgængeren. På ”Golden Throne” bliver bongen lagt til side og der kommer mere fart på. Musikken bliver drevet af et næsten Queens of the Stoneage” agtigt staccato riffs som er en spændende afveksling fra det ellers halvsumpede udtryk. Sangen er godt sammensat og meget mere catchy og lige til end det meste af albummet... favoritværdiheden deler den med ”You´re Gonna be my Ruin” som jeg ku synge med på allerede anden gang jeg hørte albummet igennem. Det er ikke så tit det sker. Igen er det et nummer med lidt mere power og så har omkvædet som sagt den her sing along værdi, som bare ikke kan undervurderes i musik.

Rise Above the Meadow er en gennemført stoner rock udgivelse. Tung, sumpet og 70er agtig. Den er nok i den bløde ende af genren og ku helt klart også godt bruge noget mere vildskab. Her tænker jeg på noget som klassikeren Dopetrone af Electric Wizard. Tilgengæld gør deres blanding af traditionel rock og stoner rock det nok lidt mere tilgængeligt for nye lyttere. Dette er en stilsikker og velspillet plade, som bliver kørt lige sikkert nok i land til at blive en instant classic, men med numre som ”Golden Throne” og ”You´re Gonna be my Ruin” så betyder det ikke det store.
 
Rise Above the Meadow udkommer 26. februar via Napalm Records.
 
 (4 ud af 6)
 
Besøg The Greenleaf på Facebook her.

Kategorier

Kommentarer

  • Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar